Stand van zaken vernieuwing fietspaden en rijweg Langestraat en Steenweg op Wezemaal

Asfalteringswerken op de Langestraat.

Fase 1A in de Langestraat, tussen Vleugtweg en Olivierstraat, is vergevorderd. De aannemer heeft een planning opgemaakt om die fase af te ronden. Voor fase 2 is er een indeling voor de deelfases bekend. De voorbereidende werken van de nutsmaatschappijen gaan er eind mei van start. Door de vernieuwing van de fietspaden en de rijbaan nu te combineren met de vernieuwing van Wezemaal-Station is de impact beperkter.

Door de betonplaten in de Langestraat en Steenweg op Wezemaal te vervangen door asfalt zijn er minder trillingen wat een rustigere woonomgeving creëert. Het garandeert eveneens een aangenaam rijcomfort. Met deze werken zorgt de gemeente Rotselaar ook voor vernieuwde en kwalitatieve fietspaden richting het station. Waar mogelijk wordt het fietspad verbreed om veilig fietsen te verzekeren.

De vernieuwde rijbaan voorziet in de Langestraat ook enkele wegversmallingen om de snelheid van het autoverkeer af te remmen. Zo komt het vernieuwingsproject de leefbaarheid van de buurt rechtstreeks ten goede.

Stand van zaken

De planning is onder voorbehoud van het weer en eventuele technische problemen.

Fase 1 – deel A (maart tot juni 2024) – Langestraat tussen Vleugtweg en Olivierstraat

  • De nutswerken in deze fase zijn volledig afgerond.
  • De boordstenen zijn aangelegd, net als de onderlaag asfalt van de fietspaden en de rijweg.
  • Tot de aanleg van de toplaag asfalt, haalt de aannemer de riooldeksels naar omhoog en werkt hij de opritten aan.
  • Bij goed weer en zonder technische problemen, plant de aannemer de toplaag asfalt in de week van 10 juni.

Fase 1 – deel B (mei tot juli 2024) – Langestraat tussen Olivierstraat en Paternosterstraat/Bergenhof

  • De werken in deel B vangen aan nadat deel A is afgerond. De start is voorzien in juni.

Fase 2 – Langestraat/Steenweg op Wezemaal tussen de spooroverweg en kruispunt met de Sparrenstraat

  • In dit deel van de Langestraat en de Steenweg op Wezemaal vernieuwt de gemeente de fietspaden vanaf het kruispunt met de Bessenlaan/Winkelveldbaan tot het kruispunt met de Sparrenstraat (inclusief het kruispunt aan de Heirbaan en de Kerkhofstraat).
  • Daarnaast vernieuwt de gemeente ook de rijbaan vanaf het kruispunt met de Gildenstraat tot aan het kruispunt met de Sparrenstraat. Aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw verplaatst de aannemer de rijbaan om aan beide zijden een nieuw fietspad te kunnen leggen. Die ingreep zal de veiligheid van de kwetsbare weggebruikers er sterk verbeteren.

Volgens de huidige planning starten op woensdag 29 mei de voorbereidende werken tussen het station en het kruispunt met de Heirbaan (niet het kruispunt zelf, dat vrij blijft voor verkeer). Tot aan het bouwverlof in de zomer:

  • Werken Proximus, de Watergroep en Fluvius aan de vernieuwing van hun netten in de fiets- en voetpaden langs beide kanten van de weg. Die vernieuwing is belangrijk om de buurt ook in de toekomst kwalitatief te voorzien van onder andere internet, water en elektriciteit. Het fiets- en voetpad is daardoor niet toegankelijk voor fietsers en voetgangers.
  • Blijven de kruispunten en rijbaan open. De aannemer voorziet na de nutswerken een steenslag in de opgebroken fietspaden, zodat bewoners hun huis en handelaars hun zaak zoveel als mogelijk bereikbaar blijft. Als er tijdens de werkdag in de fietspaden gewerkt wordt, is het mogelijk dat de toegang tijdelijk niet gegarandeerd is.

Na het bouwverlof doet de Watergroep nog overkoppelingen in deze fase. De opbraak van de weg, tussen het station en het kruispunt van de Heirbaan, zijn voor in oktober. Het kruispunt met de Gildenstraat wordt tijdelijk afgesloten zodra die opbraak begint.