Zonnepanelen op Rotselaarse gemeentehuis

De gemeente Rotselaar en energiecoöperatie ECoOB zijn klaar met de werken om zonnepanelen te leggen op het gemeentehuis. In totaal komen er dit jaar 250 zonnepanelen bij op de gemeentelijke daken.

In het klimaatactieplan 2020-2030 stelt de gemeente Rotselaar zich tot doel om jaarlijks haar energieverbruik met 3% te verminderen. Daarnaast is het doel om de CO2-uitstoot van het gemeentelijke patrimonium tegen 2030 met 55% te verminderen. De installatie van zonnepanelen om meer groene energie op te wekken speelt daarin een belangrijke rol.

Rotselaar investeerde daarom al eerder in zonnepanelen op enkele publieke gebouwen, zoals de Buitenschoolse Kinderopvang in de Kapelstraat, gemeentelijke basisschool ‘de Kameleon’ in Werchter en de Sportoasesite. Daar komen dit jaar het gemeentehuis, gemeentelijke basisschool ‘de Straal’ en de gemeentelijke magazijnen bij. Goed voor 250 extra zonnepanelen. Dankzij de zonnepanelen kan gemeente Rotselaar haar eigen energie opwekken en zo de gemeentelijke energiekosten drukken. De investering is een deel van de uitvoering van het gemeentelijke klimaatactieplan.

Het goede voorbeeld

De overgang naar groene energie is een inspanning van alle gezinnen. Het Rotselaarse gemeentebestuur wil met de investering in zonnepanelen zelf de energie-omvorming versterken. Door het goede voorbeeld te geven, hoopt ze ook inwoners warm te maken om over te schakelen op groene energie. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat Rotselaar CO2-neutraal wordt.

De gemeente Rotselaar neemt daarom ook extra stappen. Zo komt de gemeente financieel tussen voor een intakegesprek bij het project Zonnebouwers. Inwoners kunnen gratis een online of telefonisch intakegesprek vastleggen. Zo krijgen ze advies en hulp van ECoOB om de stap naar groene energie te maken.

Samen met burgerorganisatie ECoOB

Om haar gemeentelijke gebouwen van zonnepanelen te voorzien en voor het gratis intakegesprek, werkt gemeente Rotselaar samen met energiecoöperatie ECoOB: de gemeente Rotselaar en ECoOB hebben een diepgaande samenwerking rond drie assen: het verduurzamen van het energieverbruik van de gemeentelijke gebouwen, gratis adviesverlening rond duurzame energetische technieken aan alle inwoners en een gezamelijke strijd tegen energiearmoede.

ECoOB is een organisatie die bestaat uit burgers en iedereen mag vennoot worden. Alles is mogelijk dankzij burgers die in ruil voor een dividend, deze programma's financieren door aandeelhouder van ECoOB te worden. Voor burgers, door burgers dus. Een win voor het klimaat, de gemeente Rotselaar én de burger-aandeelhouders.

Mede-eigenaar worden heeft heel wat voordelen. Je ontvangt jaarlijks een financiële vergoeding in de vorm van een dividend, draagt bij aan een beter klimaat en bovendien krijg je gratis advies over zonnepanelen, batterijen en warmtepompen voor je eigen woning.