Zallakenstraat, Demerstraat, Steenweg op Gelrode (Aquafin nv)

Update: 4 juli 2024

Actueel

Het project aan de Steenweg op Gelrode, Zallakenstraat en Demerstraat verliep volgens planning en wordt nu definitief afgewerkt. De volledige straat kreeg een gescheiden riolering en een nieuwe verkeersveilige en fietscomfortabele weginrichting.

De projectzone is weer open voor doorgaand verkeer. Dat wil zeggen dat je tussen de Provinciebaan en de rotonde in Gelrode kunt rijden via de as Hellichtstraat - Vakenstraat - Steenweg op Gelrode - Zallakenstraat.

Nog tot eind augustus werkt de aannemer lokaal het vernieuwingsproject volledig af. Dat gebeurt met plaatselijke signalisatie. De belangrijkste afwerkingen gebeuren nog in de boszone van de Zallakenstraat. Daar komen nog paaltjes en wegdekreflectoren die het fietspad afscheiden van de rijweg. Daarnaast plaatst de aannemer nog bijkomende markeringen en wegversmallingen met een snelheidsremmend poorteffect.

Heirbaan

Door de afronding van het vernieuwingsproject, wordt de tijdelijke openstelling van de Heirbaan voor doorgaand verkeer opgeheven vanaf maandag 15 juli. De paaltjes ter hoogte van het kruispunt met de Nachtegaalstraat worden op dat moment teruggeplaatst. De Heirbaan is zo weer enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer en fietsverkeer. Aan de rotonde in Gelrode, de Steenweg op Wezemaal en de Eekhoornlaan worden borden geplaatst om dat duidelijk te maken aan weggebruikers.

De technische uitvoeringsdienst plant in om na de afsluiting de bermen langs de Heirbaan en Steenweg op Betekom op te knappen. Het deel van de Heirbaan tussen de Eekhoornlaan en de Bessenlaan wordt vernieuwd bij de aanleg van de riolering op Heikantberg. De aannemers Ambaro en Mols werden daarvoor aangesteld. In augustus 2024 wordt ook de Steenweg op Betekom opnieuw geasfalteerd. Meer informatie daarover volgt in een aparte communicatie.

Project(zone)

Op de Steenweg op Gelrode (vanaf Beukenlaan, inclusief kruispunt), de Zallakenstraat (tot aan de rotonde in Gelrode) en de Demerstraat wordt gescheiden riolering en een nieuwe verkeersveilige en fietscomfortabele weginrichting aangelegd.

Hoe kun je rijden?

 • De volledige projectzone is enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer.
 • Doorgaand verkeer kan een omleiding volgen via de Begijnendijksesteenweg, Aarschotsesteenweg, Stationsstraat/Provinciebaan en Hellichtstraat/Vakenstraat.

Wanneer is welke zone aan de beurt?

 1. Aanleg riolering op Steenweg op Gelrode (tussen Beukenlaan - inclusief kruispunt - en eerste kruispunt Kwikstaartweg): uitgevoerd
 2. Aanleg weginrichting op Steenweg op Gelrode (tussen Beukenlaan - inclusief kruispunt - en eerste kruispunt Kwikstaartweg): uitgevoerd, nog signalisatie en wegmarkering
 3. Aanleg riolering op Steenweg op Gelrode (tussen eerste en laatste kruispunt met de Kwikstaartweg): uitgevoerd
 4. Aanleg riolering in de Zallakenstraat (tussen laatste kruispunt Kwikstaartweg en de rotonde): uitgevoerd
 5. Aanleg weginrichting op Steenweg op Gelrode (tussen eerste en laatste kruispunt met de Kwikstaartweg): in uitvoering
 6. Aanleg weginrichting in de Zallakenstraat (tussen laatste kruispunt Kwikstaartweg en de rotonde): in uitvoering
 7. Aanleg toplaag asfalt en afwerking in volledige projectzone: uitgevoerd

Infomomenten

 • Op woensdag 15 februari 2023 tussen 18 en 21 uur konden de bewoners terecht op een infomarkt in de refter van Gemeentelijke Basisschool Heikant. Ze kregen er meer informatie over de timing en fasering van de werken, de maatregelen rond veiligheid en bereikbaarheid en de verdere werfcommunicatie.
 • Op 19 december 2019 werd er een infomarkt georganiseerd. Hierop werd aan de aanwezigen een infofiche overhandigd. Deze fiche vind je ook onderaan deze pagina.
 • Op 25 maart 2021 vond er een digitaal infomoment plaats voor de handelaars in de ruime omgeving van de werfzone. De getoonde presentatie vind je ook onderaan deze pagina.