Spooroverweg Langestraat afgesloten vanaf 8 januari 2024

Vanaf maandag 8 januari 2024 is de spooroverweg in de Langestraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Je kunt aan beide kanten tot aan het station, maar de spoorweg oversteken, is niet meer mogelijk. De handelaars blijven bereikbaar. De afsluiting kadert in het vernieuwingsproject van Wezemaal-Station. In het voorjaar van 2025 zou de nieuwe wegtunnel opengaan. Het vernieuwingsproject is klaar in de zomer van 2025.

Waarom?

De Langestraat krijgt een wegtunnel voor gemotoriseerd verkeer onder de spoorweg. Aan beide kanten in de tunnel komt een verhoogd fietspad van 1,75 meter breed. Aan de kant van het station komt een voetpad dat ook dienst zal doen als onderdoorgang om de twee perrons met elkaar te verbinden. Met de tunnel komt er een einde aan de chaotische wegsituatie en het lang wachten aan de gesloten overweg.

Op vraag van de gemeente Rotselaar vernieuwt Infrabel de stationsomgeving, een investering in onze gemeente van maar liefst 11 miljoen euro. Beide perrons worden vernieuwd, er komt een grote parking aan de Bessenlaan en aan beide kanten komt een nieuwe overdekte fietsenstallingen met camerabewaking. Een fietsbrug over de Langestraat maakt de aansluiting met de fietssnelweg F25. Samen met de vernieuwing komen er vanaf de lente in 2024 in twee fases nieuwe fietspaden en een toplaag asfalt in de Langestraat en Steenweg op Wezemaal (tot de Sparrenstraat).

Hoe kun je te voet of fietsen?

Tot en met vrijdag 1 maart kun je te voet of met de fiets gebruik blijven maken van de spooroverweg. Vanaf zaterdag 2 maart is dat niet meer mogelijk.

Te voet of met de fiets kun je:

  • Vanaf maandag 4 maart gebruik maken van een tijdelijke voetgangersbrug met fietsgoot om je tussen de perrons te verplaatsen.
  • Via de trage weg en fietstunnel Pad Onder ’t Spoor om onder het spoor door te steken van de Langestraat naar de Winkelveldbaan of omgekeerd. De gemeente voorziet er tijdelijke verlichting tussen de Langestraat en de tunnel om de veiligheid te verhogen.
  • Iets verderop de tunnel in de Duitsveldbaan gebruiken, een fietsstraat waar verkeer maximaal 30 km/u mag en gemotoriseerd verkeer fietsers niet mag inhalen.
  • De autovrije fietstunnel tussen de Abdijlaan en de Drielindenstraat gebruiken.

Hoe kun je rijden?

Verkeer kan aan beide kanten van de Langestraat tot aan het spoor rijden. Alleen het spoor oversteken is niet mogelijk. De gemeente Rotselaar vraagt aan de aannemer om de bewoners van de Langestraat, Bessenlaan, Winkelveldbaan en Kruisboogstraat op de hoogte te houden over wanneer hun straat niet toegankelijk zou zijn via de Langestraat en welke alternatieven er zijn.

Verkeer tussen Wezemaal en Rotselaar

Vanuit de Langestraat, Middelberg of Wezemaal-Centrum kun je via de Aarschotsesteenweg, de rotonde en de Stationsstraat richting Rotselaar.

Verkeer tussen Heikant en Rotselaar

Vanaf het station of vanuit Heikant kun je via de Steenweg op Wezemaal en de, dan opnieuw opengestelde, Torenstraat richting Rotselaar.

Hoe rijdt de bus?

Buslijn 335 en nachtbus N4 tussen Leuven en Aarschot volgen een omleiding vanaf de Aarschotsesteenweg via de rotonde en de Stationsstraat tot aan het Mena-kruispunt om vervolgens terug te draaien naar de rotonde (via Dijlestraat, Molenstraat, Vijfde Liniestraat en Rodenbachlaan). De haltes Rotselaar ‘School’, ‘De Toren’, ‘Steenweg op Wezemaal’, ‘Schoolstraat’ en ‘Heirbaan’ worden vervangen door ‘Dorp’ (Mena-kruispunt). De haltes Wezemaal ‘Station’, ‘Langestraat’ en ‘Vleugtweg’ worden vervangen door Wezemaal ‘School’ of ‘Sollenveld’ (Aarschotsesteenweg).

Schoolbus 512 vertrekt ’s ochtends aan de halte Rotselaar ‘Heirbaan’ en rijdt zo via de Steenweg op Wezemaal en de Torenstraat naar Rotselaar en vervolgens verder naar Haacht Don Bosco en Tildonk Sint-Angela (via de omleiding van de werken Provinciebaan). Schoolbus 513 rijdt samen met de schoolbus 512 vanuit Leuven via de Aarschotsesteenweg en rechtstreeks via de Stationsstraat naar Rotselaar en vervolgens (via de omleiding van de werken Provinciebaan) naar Haacht Don Bosco en Tildonk Sint-Angela.

’s Avonds volgt de schoolbus 512 dezelfde weg terug en rijdt tot aan de halte Heirbaan en draait terug via de Steenweg op Wezemaal en Gildenstraat om vervolgens terug via de Torenstraat, Stationsstraat en Aarschotsesteenweg naar Leuven te rijden. Plan je route via de routeplanner van de Lijn: www.delijn.be/routeplanner.

Kun je de trein nemen?

De dienstverlening van de NMBS blijft ongewijzigd. Je kunt dus zoals gewoonlijk de trein nemen aan Wezemaal-Station. Enkel tijdens twee weekends (weekend 2 en 3 maart 2024 en weekend 13 en 14 juli 2024) is er geen treinverkeer in Wezemaal. Auto’s kunnen zich parkeren op de parking aan de Winkelveldbaan of op de parking tegenover ’t Kippenwinkeltje, die extra verlicht is. De parking aan de Bessenlaan is niet toegankelijk.