Rotselaar ondersteunt inwoners voor de verkiezingen

Stemlocatie Sportoase De Toren.

Op zondag 9 juni zijn het federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Om die verkiezingen zo laagdrempelig mogelijk te maken voor haar inwoners, neemt de gemeente Rotselaar een aantal initiatieven. Zo is er een uitgebreide webpagina, helpt een tool je om je stemlocatie makkelijk te vinden of kun je oefenen met de stemcomputer.

Het bezoek aan de stembus op zondag 9 juni bereid je best goed voor. Daarom neemt de gemeente Rotselaar een aantal initiatieven om de verkiezingen zo vlot mogelijk te laten verlopen voor haar inwoners.

Alle informatie op een plaats

Op de gemeentelijke website vind je alle informatie die je nodig hebt voor de verkiezingen op 9 juni. De informatie is er op maat van de categorie van kiezers waartoe je behoort.

Je vindt daarnaast ook meer informatie over het geven of krijgen van volmachten, je oproepingsbrief of de mogelijkheid om te oefenen met de stemcomputer. Als die informatie niet volstaat, kun je je vragen stellen aan de gemeentelijke dienst Leven via info@rotselaar.be of 016 61 63 11.

Tool voor stemlocaties

Voor deze verkiezingen wijzigen ook heel wat stemlocaties. De kans is dus groot dat je dit jaar in een nieuwe stemlocatie moeten gaan stemmen. GBS ‘het Nest’ wordt als stemlocatie, bijvoorbeeld, vervangen door de parochiezaal van Wezemaal. Die locatie is groter en heeft dus meer capaciteit om de kiezers er comfortabel te ontvangen.

Om je heel persoonlijk te informeren en de wijzigingen zo overzichtelijk mogelijk weer te geven, lanceert de gemeente Rotselaar nu een speciale tool voor de stemlocaties. Via de website geef je je straat en huisnummer in en krijg je meteen de gepersonaliseerde stemlocatie te zien waar je wordt verwacht.

De gemeente Rotselaar moedigt alle inwoners aan om vooraf zeker de stemlocatietool te gebruiken. Zo voorkom je dat je op de dag van de verkiezingen aan het verkeerde stembureau staat. De stemlocatie staat ook op je oproepingsbrief vermeld.

Vlotte organisatie op verkiezingsdag

De gemeente Rotselaar wil de eigenlijke verkiezingen zo vlot en gemakkelijk mogelijk laten verlopen. Er worden dan ook meerdere stemlocaties voorzien met een maximale spreiding over de hele gemeente. Zo telt de gemeente zes stemlocaties met daarin in totaal zeventien stembureaus. De stemlocaties zijn doorlopend open tussen 8 en 16 uur. De meeste kiezers zijn aanwezig tussen 10 en 12 uur, vanaf 13 uur neemt de drukte af. Als je een wachtrij wil vermijden, kun je dus best wat later naar het stemhokje.

Bij de zes stemlocaties zijn ook de twee woonzorgcentra: De Wyngaert in Rotselaar en De Lelie in Wezemaal. Door de woonzorgcentra als stemlocatie aan te duiden, hebben ook de oudere bewoners een stemlocatie vlakbij. Zo moedigt de gemeente ook de bewoners van de woonzorgcentra maximaal aan om deel te nemen aan het verkiezingsproces.

Bovendien versterkt die keuze ook de buurtfunctie van het woonzorgcentrum, want de hele buurt komt er dan op bezoek. Sommige buurtbewoners zijn immers nog nooit in het woonzorgcentrum geweest. Het verlaagt dus de drempel voor de buurtbewoners om ook nadien een bezoekje te brengen aan het woonzorgcentrum.

De andere stemlocaties zijn Sportoase De toren in Rotselaar, Sportoase De Meander in Rotselaar-Heikant, cultuurhuis ‘de Jack-Op’ in Werchter en de parochiezaal in Wezemaal.

Oefenen met de stemcomputer

In Rotselaar stem je elektronisch. Wil je al eens oefenen om elektronisch te stemmen? Dan kun je vanaf woensdag 22 mei 2024 in het gemeentehuis terecht tijdens de openingstijden om te oefenen met de stemcomputer. De medewerkers van de gemeentelijke dienst Leven begeleiden je graag persoonlijk en geven je graag de nodige tips. Zo is iedereen goed voorbereid op de verkiezingsdag.

Wil je graag als vereniging een demosessie organiseren voor je leden? Dat biedt de gemeente Rotselaar graag aan. Een demosessie kan aangevraagd worden in de week van 27 mei 2024. Inschrijven hiervoor kan tot en met donderdag 23 mei 2024 via onthaal@rotselaar.be, 016 61 63 11 of aan het onthaal van het gemeentehuis tijdens de openingstijden.

Oproepingsbrief

Inwoners van Rotselaar ontvangen hun oproepingsbrief in de week van 21 mei. Als ze de oproepingsbrief niet ontvangen in die week, kunnen ze contact opnemen met de gemeentelijke dienst Leven via info@rotselaar.be of 016 61 63 11.