Reispas (internationaal paspoort)

Bevolking

Wat?

Een Belgisch paspoort is een document om je identiteit te bewijzen in de landen waarvoor de Belgische identiteitskaart (eID) niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben een paspoort nodig. Met een paspoort kun je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods aangevuld met de vereiste visa.

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over je identiteit en nationaliteit, je handtekening en je foto bevat het ook je vingerafdrukken.

Geldigheidsduur

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen

In veel landen is de minimale geldigheidsduur van een paspoort 6 maanden. Controleer je paspoort dus ruim voor je vertrek.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor je bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse zaken. Je kunt ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Hoe aanvragen?

Je moet persoonlijk langsgaan bij de dienst Bevolking. Dat doe je door een afspraak te maken via de link boven- of anderaan deze pagina. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan moet je vergezeld zijn van je ouders of voogd.

  • Normale procedure: doe je aanvraag minstens 5 werkdagen op voorhand.
  • Spoedprocedure (in noodgevallen!): neemt maximaal 2 werkdagen in beslag.
  • Superdringende procedure: je ontvangt je paspoort 4,5 uur later aan het loket paspoorten en identiteitskaarten, Koloniënstraat 11, 1000 Brussel. Er is geen levering van superdringende paspoorten op zondag en nationale feestdagen.

Wat meebrengen?

  • Je identiteitskaart.
  • Je oud paspoort (als je er een hebt) of een attest van diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie).
  • Kinderen moeten persoonlijk aanwezig zijn.

Pasfoto?

Volwassenen

Tijdens de aanvraagprocedure nemen we kosteloos een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de ICAO-normen. Breng je liever zelf een kleurenpasfoto mee? Zorg er dan voor dat die aan de ICAO-normen en maximaal 6 maanden oud is.

Kinderen

Tijdens de aanvraagprocedure kan er kosteloos een recente kleurenpasfoto genomen worden die voldoet aan de ICAO-normen. Om die pasfoto te kunnen nemen moet het kind lang genoeg zelfstandig zitten op een pasfotokruk. Daarom raden wij dit pas aan voor kinderen vanaf 1,20 meter. Breng je liever zelf een kleurenpasfoto mee? Zorg er dan voor dat die aan de ICAO-normen en maximaal 6 maanden oud is.

Voor kinderen kleiner dan 1,20 meter breng je zelf een recente kleurenpasfoto mee die voldoet aan de ICAO-normen.

Kostprijs?

Volwassenen

  • 83 euro voor een gewone procedure
  • 260 euro voor een spoedprocedure
  • 320 euro voor een superdringende procedure, die je aanvraagt via de gemeente
  • 367 euro voor een superdringende procedure, die je aanvraagt aan het loket paspoorten en identiteitskaarten (Koloniënstraat 11, 1000 Brussel)

Kinderen en jongeren (-18 jaar)

  • 45 euro voor een gewone procedure
  • 222 euro voor een spoedprocedure
  • 282 euro voor een superdringende procedure, die je aanvraagt via de gemeente
  • 320 euro voor een superdringende procedure, die je aanvraagt aan het loket paspoorten en identiteitskaarten (Koloniënstraat 11, 1000 Brussel)

Wat bij verlies of diefstal?

Je bent in België

  1. Bel onmiddellijk naar DOC STOP.
  2. Doe aangifte bij de lokale politie in geval van diefstal. Maak hier een afspraak voor aangifte bij de politie. Bij verlies doe je aangifte in het gemeentehuis.
  3. Check de status van je identiteitsdocument op www.checkdoc.be.

Je bent in het buitenland

  1. Bel DOC STOP om je paspoort ongeldig te laten maken en je te beschermen tegen elke vorm van identiteitsfraude: +32 2 518 2123.
  2. Doe onmiddellijk melding van:

    - diefstal: bij de lokale politie (vraag een attest ter bevestiging van de diefstal) en bij de Belgische consulaire post of het Belgisch ereconsulaat in het land waar je je bevindt.

    - verlies: bij de Belgische consulaire post of het Belgische ereconsulaat in het land waar je je bevindt.

  3. Als je een paspoort nodig hebt om naar België of je land van verblijf terug te keren, neem dan contact op met de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat in het land waar je je bevindt. Als er geen is, wend je dan tot de ambassade of het consulaat van een andere lidstaat van de Europese Unie (zie Europese consulaire bijstand).

Opgelet: als je een paspoort aangeeft als verloren of gestolen kun je het NIET meer gebruiken wanneer je het terugvindt. Een gesignaleerd document is niet meer geldig. Laat het teruggevonden document vernietigen bij de gemeente en vraag een nieuw aan.

Document afhalen?

  • Je ontvangt een bericht wanneer het document is geleverd in de gemeente.
  • Je kunt het document persoonlijk afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.