Regastraat (Heikant)

Kort

Vernoemd naar het nabijgelegen Rega's Hof.

Duiding

Op de plaats van het huidige kasteel stond al sinds lang een grote hoeve, beter bekend als de Bexemhoeve. Hendrik Jozef Rega (1690-1754), professor geneeskunde en rector (in 1719 en 1722) van de KU Leuven, koopt de hoeve in 1726 als zomerverblijf. Hij laat een eerste landschappelijke tuin aanleggen. Via overerving aan de familie de Wouters d’Oplinter wordt het Rega’s Hof vanaf 1839 de woonplaats van deze adellijke familie. In 1880 breekt Lambert de Wouters d’Oplinter de gebouwen af en vervangt ze door het huidige kasteel in neorenaissancestijl naar een ontwerp van architect Schadde. Een aannemer uit Wakkerzeel stond in voor de bouw, de materialen werden met de boot aangevoerd via de Demer. De kapel is geïnspireerd op die van het kasteel van Arenberg in Heverlee.

Het huidige uitzicht van de tuin is een combinatie van de twee grote bouwfases. Professor Rega laat een landschappelijke tuin inrichten. Onder de Wouters d’Oplinter worden er verschillende elementen toegevoegd (ook wel follies genoemd). Het park bevat een slingerende vijver (een zogenaamde serpentinevijver), een grot, serres, een moestuin en een rechthoekige vijver. Die laatste is al te zien op de kaart van Villaret (1747). In de tuin zijn verschillende oude bomen bewaard van meer dan drie meter omtrek waaronder verschillende eiken, beuken, kastanjes en een notelaar. De boom met de grootste omtrek is een prachtige eik van 5 meter omtrek; hij bevindt zich achteraan in het park.

De familie woont er tot de dood van Gaëtan de Wouters d’Oplinter in 1944. Gaëtan de Wouters d’Oplinter sterft begin 1944. In 1952 verkoopt de weduwe Maria Theresia Goethals het kasteel aan de Betekomse brouwer Theo Smedts. Na de dood van Smedts in 1973 stelt de weduwe van Smedts het kasteel ter beschikking voor feesten. In 1989 verwerft de huidige eigenaar, Alexander Descamps, het kasteel. Momenteel is het in gebruik als privéwoning.

Informatie: WinAr.