Nieuw Wingebos in Rotselaar: 1.800 nieuwe bomen worden aangeplant

Kinderen planten het nieuwe Wingebos aan.

Op een terrein aan het domein Ter Heide werd woensdag 6 maart het startschot gegeven voor een grote boomplantactie door de gemeente Rotselaar. In totaal komen er 1.800 nieuwe inheemse bomen en struiken bij in dit nieuwe Wingebos. Deze actie past in de uitvoering van het klimaatactieplan van het gemeentebestuur.

In aanwezigheid van het college van burgemeester en schepenen en de leerlingen van het tweede leerjaar van GBS Heikant en het eerste en tweede leerjaar van VBS De Klinker werden op woensdag 6 maart de eerste van vele nieuwe bomen geplant voor het nieuwe Wingebos.

Dit nieuwe bos van meer dan 2 hectare komt op het perceel langs de Torenstraat, tussen Sportoase De Toren en rivier De Winge. In het bos wordt ook een wandelpad aangelegd dat een verbinding maakt met het reeds bestaande Abenopad. Domein Ter Heide is de groene long van Rotselaar. Het recreatiedomein wordt zo nog verder uitgebreid voor publieke natuurrecreatie.

De gemeente Rotselaar vindt meer groen belangrijk en voert het biodiversiteitscharter verder uit. Tegen 2030 komt er een boom per inwoner bij. Dat zijn in totaal meer dan 17.000 nieuwe bomen in Rotselaar. Bomen spelen een cruciale rol in het klimaatactieplan van de gemeente. Het klimaatactieplan beschrijft wat Rotselaar doet om de oorzaken van klimaatverandering te beperken en de gemeente aan te passen aan de gevolgen ervan.

Tegelijk voert de gemeente ook de strijd tegen het illegaal kappen van bomen sterk op. De gemeente lanceerde een nieuwe Cel Handhaving binnen de dienst Omgeving. Zo wordt illegale bomenkap nu streng aangepakt en bestraft. Daarnaast volgt de Cel Handhaving ook nauwgezet op of de voorwaarden inzake de nieuw aan te planten bomen, opgelegd in omgevingsvergunningen, ook effectief worden uitgevoerd.

Groene gemeente

Recent werden er ook nog 400 nieuwe bomen aangeplant in het geboortebos naast speelbos 't Waterdraakje in Wezemaal, een perceel dat verder wordt aangevuld met inheemse bomen, die door de uitgenodigde kinderen en hun familie worden geplant tijdens een verbindend evenement.

Inheemse bomen leven in harmonie met de rest van de lokale natuur en bevorderen de biodiversiteit. De gemeente Rotselaar zet ook actief in op biodiversiteit met de vergroening van begraafplaatsen, speelplaatsen en speelzones en de jaarlijkse deelname aan ‘Maai Mei Niet’.

Door het goede voorbeeld te geven wil de gemeente inwoners stimuleren om bomen op hun perceel te behouden en extra bomen aan te planten. Zo kunnen inwoners deelnemen aan verschillende vergroeningsprojecten als 'Behaag je tuin', geveltuinen, 'Grijs uit, groen in' en het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.

Ontdek het plantplan voor het nieuwe Wingebos