Negen Rotselaarse straatnamen onthullen hun geschiedenis

Bordje met QR-code in de Galgenstraat.

Naar aanleiding van Erfgoeddag op zondag 21 april, breidt de gemeente Rotselaar haar erfgoedproject rond straatnamen uit met negen bordjes. Straatnaamborden krijgen een QR-code die je meeneemt in de geschiedenis van de straatnaam. Doorheen de gemeente komt zo de historiek van Rotselaar weer tot leven.

Amerstraat, Joseph Sasstraat en Hertogstraat. Het zijn drie van de negen straten waar je binnenkort een bordje met QR-code van vindt bij het straatnaambord. Door de code met je gsm te scannen ontdek je de interessante geschiedenis van de straatnaam. Zo komt de geschiedenis van de verschillende straten weer tot leven voor inwoners en nieuwsgierige voorbijgangers. En die zijn vaak verrassend, omdat veel straatnamen niet de herkomst hebben die je zou verwachten.

De QR-code opent een webpagina die je precies vertelt waarom de straat die naam draagt. Zo is de historische informatie voor iedereen beschikbaar en worden discussies tijdens een wandeling snel uitgeklaard. Bovendien dragen straatnamen veel informatie over het erfgoed en de cultuur van Rotselaar, vroeger en nu. De wortels van de historische straatnamen vertellen veel over de geschiedenis van onze gemeente. Dankzij dit project versterken we de culturele identiteit van de buurtbewoners en nieuwe inwoners. En we zorgen ervoor dat die informatie laagdrempelig voor een breed publiek bekend wordt.

Negen straten

Wist je dat de galgen in de Galgenstraat en Galgenweg vooral het gezag van de heren van Wezemaal in de kijker moesten zetten voor reizigers vanuit Aarschot? Of dat er zich geen herten in een haag verschuilen in de Hertshaag? In Wezemaal vind je bordjes met QR-code in de Galgenstraat/Galgenweg, Hertogstraat, Duitsveldbaan en (Klein-)Vlasselaar. Voor Rotselaar en Heikant in de Joseph Sasstraat, Kapelstraat en Hertshaag. Tot slot ontdek je in Werchter de geschiedenis achter de Amerstraat en de Preterstraat.

De historische informatie wordt verzameld dankzij verschillende adviseurs met een sterke historische kennis, zoals onder meer Bart Minnen, Jan Vander Elst, Jacky Cools en Bert Cornelis.

Erfgoeddag op zondag 21 april

De bordjes komen er naar aanleiding van de erfgoeddag op zondag 21 april. Ze versterken het aanbod aan straatnaambordjes die het erfgoed van de Rotselaarse straatnamen toegankelijk maken.