Max Havelaarplein (Wezemaal)

Kort

De titel van het boek van Multatuli uit 1860 herinnert ons aan de tijd tussen 1935 en 2001 toen de koffiebranderij Java gevestigd was op deze plek. Nu onderstreept de naam van het plein de titel van Rotselaar als fairtradegemeente.

Duiding

Op deze site was van 1935 tot 2001 de koffiebranderij Java gevestigd. De naam verwees naar de herkomst van de bonen: het eiland Java in de Indonesische archipel. Eduard Wuyts stichtte de ‘Java’. Zijn dochters Yvonne en Helene zetten de zaak verder en breidden ze uit samen met hun echtgenoten, de broers Marcel en Frans Claes. Ook de volgende generaties met Wim Claes en zijn dochter Katleen zorgden voor het behoud van de Java koffiebranderij. Vanaf 2001 in het Wingepark.

Multatuli (Eduard Douwes Dekker) schreef in 1860 het boek Max Havelaar of de koffieveilingen der Nederlanden. Het was een aanklacht tegen de uitbuiting van de lokale koffieboeren. Meer dan honderd jaar later werd het boek het uithangbord van de fairtrade, eerlijke-handelgedachte.

Fairtrade is ondertussen een wereldwijde beweging die streeft naar rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en duurzame ontwikkeling. In 1992 was Java de eerste koffiebrander die in hun assortiment een 'Max Havelaar’-fairtradekoffie aanboden.

Sinds 2008 is Rotselaar fairtradegemeente. Een fairtradegemeente engageert zich om eerlijke handel te ondersteunen. Dat betekent dat een eerlijke prijs gegeven wordt voor eerlijke producten waarbij boeren en producenten in goede werk- en milieu omstandigheden leven en werken: hier en wereldwijd.

De naam van het plein maakt de link: koffie, eerlijke handel en onze gemeente. Op 13 maart 2013 werd deze naam plechtig ingehuldigd.

Informatie: Hilde Van Laer.