Laatste ingrepen voor spitsstrook E314

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer voert de komende weken de laatste werken uit aan de spitsstrook van de E314 voor het verkeer richting Leuven/Brussel. Een betere doorstroming van het verkeer op de autosnelweg, moet het sluipverkeer in Wezemaal en Rotselaar sterk verminderen.

Op dinsdag 16 januari gingen voorbereidende werken van start. De bestaande markeringen voor de pechstrook werden verwijderd en vervangen door lange witte strepen die de spitsstrook aanduiden. Vanaf maandag 22 januari hebben de werken een impact op het verkeer, ook tijdens de ochtendspits richting Leuven/Brussel.

Verschillende aannemers zullen markeringswerken uitvoeren, bewakingscamera’s installeren en extra vangrails plaatsen. Volgens de planning van het agentschap zal de spitsstrook een van de komende weken opengesteld worden voor het verkeer.

Om de werken veilig te kunnen uitvoeren, zal Wegen en Verkeer in de week van 22 januari plaatselijk de rechterrijstrook en de pechstrook afsluiten. Het Verkeerscentrum verwacht dat de ochtendspits op de E314 richting Brussel/Leuven dan aanzienlijk zwaarder zal zijn dan gewoonlijk. Meer informatie vind je op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Dynamisch beheer

Naast de markeringen, zal het Agentschap Wegen en Verkeer ook bewakingscamera’s en vangrails plaatsen. De camera’s maken deel uit van het dynamisch beheer van de spitsstrook. Dankzij die camera’s, de meetlussen in het wegdek en de digitale borden, kunnen de verkeersleiders van het Verkeerscentrum het verkeer op de snelweg in goede banen leiden.

Minder sluipverkeer in Wezemaal

De gemeenteraad van Rotselaar vroeg eerder in een resolutie aan de Vlaamse overheid om de spitsstrook te activeren. De spitsrijstroken zorgen voor minder files en een betere doorstroming van het autoverkeer op de autosnelweg. Minder files op de E314 zullen het sluipverkeer verminderen in Wezemaal en Rotselaar. De ingebruikname van de spitsstroken zorgen dus rechtstreeks voor minder drukte in de dorpscentra en schoolomgevingen. Een belangrijke reden om de spitsstrook richting Leuven in gebruik te nemen.

Wat is een spitsstrook?

Een spitsstrook is een extra rijstrook aan de rechterkant van de snelweg. Op drukke momenten, tijdens de avond- of ochtendspits en bij evenementen, zorgt de spitsstrook voor extra capaciteit zodat het verkeer vlotter kan doorrijden. Als de spitsstrook open is, geldt ze als de meest rechtse rijstrook. De dynamische borden boven de snelweg geven aan wanneer de spitsstrook open is of niet: een groene pijl betekent dat je de spitsstrook mag gebruiken, bij een rood kruis is de spitsstrook gesloten. Dan doet de spitsstrook dienst als pechstrook en is het verboden ze te gebruiken.

Alle informatie over de wegenwerken in Rotselaar vind je via: www.rotselaar.be/wegenwerken