Koekenzingen op zaterdag 30 december

Elk jaar gaan kinderen en hun ouders met veel enthousiasme de straat op voor de traditie van het koekenzingen (of nieuwjaarszingen). In onze gemeente wandelen kinderen van deur tot deur en zingen hun beste nieuwjaarswensen, in ruil voor een koek of snoepje. Dit jaar is koekenzingen op zaterdag 30 december.

Koekenzingen is een plaatselijke gewoonte, die in Rotselaar bijzonder populair is en blijft. Zaterdag 30 december in de voormiddag staat de volgende editie op de planning. Wanneer oudejaarsdag 31 december op een zondag valt, is koekenzingen volgens de tradtie op zaterdag 30 december.

Middeleeuwse traditie

Al in de middeleeuwen trokken nieuwjaarszangers van deur tot deur om liederen te zingen in ruil voor wat voedsel of geld. Oorspronkelijk werd nieuwjaarszingen enkel gedaan door minderbedeelde volwassenen. ‘Nieuwjaarszingen’ was vroeger niet altijd zo onschuldig en het werd zelfs lange tijd verboden. Veel burgers vonden de bedeltochten onfatsoenlijk en een vorm van overlast. Anderen zagen het als een manier om voorspoed af te dwingen, door gul te zijn voor anderen.

Koekenzingen nu

De introductie van de postzegel, halfweg de negentiende eeuw, zorgde ervoor dat wensen steeds meer met wenskaarten werden overgebracht. Vandaag is koekenzingen een leuke activiteit voor kinderen, die in de voormiddag en vaak samen in groep op pad gaan in hun buurt, om hun beste wensen over te brengen in ruil voor iets lekkers. Ook in het gemeentehuis kunnen kinderen terecht met hun gezang.

Ga je als automobilist de baan op? Wees dan extra voorzichtig op oudejaar en let op voor overstekende kinderen. De gemeente plaatst verkeersborden om je eraan te herinneren.

Deel het op Instagram

Doe je mee met koekenzingen? Tag ons dan tijdens je tocht in je Instagramverhaal via @gemeente.rotselaar. Wij delen de leukste verhalen!

Zingen maar

Om er dit jaar weer succesvolle editie van te maken, kun je met vrienden of buren afspreken om samen rond te trekken. Er is naast snoep voor de kinderen, vaak ook jenever of ander lekkers voor volwassenen voorzien.

Ook eigen initiatieven om iets kleins te eten of drinken aan te bieden, maken het koekenzingen bijzonder. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over originele snoepjes. En de liedjes, die kun je alvast oefenen met je kinderen:

Nieuwejaarke zoete
Ons varken heeft vier voeten
vier voeten en ne staart
is dat dan geen koekje waard?

(Voor de boeren was er rond Nieuwjaar weinig werk op het land – een goed moment dus om een varken te slachten. In plaats van het vlees gaven ze de zangertjes een marsepeinen varken. Dat vonden ze zo lekker dat ze bleven vragen naar 'een varken'. Zo werd het dier een belangrijk personage in de nieuwjaarsliedjes).

Helder klinkt ons liedje door de winterlucht
in alle straatjes, hoor wat een gerucht.
Kinderhartjes wensen u een zalig jaar.
Wil ons mandje vullen tot volgend jaar!

Oud jaar, nieuw jaar,
twee koeken is een paar,
ik wens u een gelukkig Nieuwjaar.
Echt waar, tot volgend jaar!

Nieuwejorreke hak
Ge ziedet aan men klak
Ge ziedet aan m’n hoor
‘t Is mèrge nieuvejoor!

Nieuvjoarke fleske
Ons moeder is een meske
Ons vader is ne jonge
Is da niet schoon gezonge?

Hier woont nog een goede vrouw,
die nog wel wat geven zou.
Veel mag ze geven, lang mag ze leven.
Honderd jaar op dezen dag,
hoop ik dat ze leven mag.
Jaja 't is waar,
ik wens u een zalig en gelukkig Nieuwjaar!

Zoete Jezus uitverkoren,
In den stal zijt Gij geboren
Van een zuiver maged klaar.
Omdat hij ons eens zoudt leeren
Dat wij tot u zouden keeren
Met dat zoete nieuwejaar!

Nieuwejaarke hottentot
Ons vader heeft in zijn broek geprot
Had hij zoveel niet gegeten
Had hij niet in zijn broek gescheten!

Oudjaar, Nieuwjaar
Ik wens u al te samen
Die hier mijn lied vernamen
Een zalig en gelukkig jaar