Jeugd Rotselaar pronkt met nieuw jeugdhuis

Jeugd Rotselaar in JH Mena

Na een jaar lang hard werk is het eindelijk zover. De jeugd van Rotselaar toont met trots hun afgewerkte jeugdhuis, JH Mena. In samenwerking met de gemeente Rotselaar, zijn de jongeren erin geslaagd een huis door en voor de jeugd te creëren. Het jeugdhuis dient als plek waar jongeren kunnen ontspannen, repeteren, feesten, samenkomen en genieten.

Jeugdhuis Mena is al jaar en dag een thuishaven voor de jeugd van Rotselaar-Centrum. Vorig jaar koos het gemeentebestuur van Rotselaar om een nieuwbouw te zetten omdat de infrastructuur niet langer voldeed om een kwaliteitsvolle en veilige werking te garanderen. De gemeente Rotselaar investeerde meer dan 700.000 euro in het nieuwe jeugdhuis en ze ontving een subsidie van 94.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant. Het nieuwe gebouw is een energiezuinige, duurzame en veilige plaats waar de jongeren kunnen samenkomen.

Polyvalente ontmoetingsplaats

Het nieuwe jeugdhuis is een ontmoetingsplaats waar jongeren laagdrempelig met elkaar in contact kunnen komen. Het is belangrijk dat jongeren in een ongedwongen sfeer zichzelf kunnen zijn. De verschillende ruimtes bieden ontspanning en gezellige geborgenheid voor de Rotselaarse jongeren. Zo is er een instuifruimte met toog, een chillruimte en een repetitieruimte. Er is ook een buitenruimte voorzien.

Met dit jeugdhuis wilt de gemeente Rotselaar een veilige thuishaven voor de jongeren creëren, een eigen thuis van jeugdcultuur en ontspanning. De ideeën, insteken en suggesties van de jongeren uit het participatieproject zijn meegenomen zodat ze maximaal benut werden. Het gebouw is niet alleen een jeugdhuis, maar ook hun thuis.

De schuine, transparante zijde van de ontmoetingsplaats is naar GC 'de Mena' gericht. Zo opent het gebouw zich als het ware naar de brouwerij, een architecturaal gebaar dat het jeugdhuis verbindt met de actieve sfeer van het gemeentelijk vrijetijdscentrum. Op die manier gaat het jeugdhuis op een subtiele manier in dialoog met de buurt. Het jeugdhuis ligt centraal in het dorp, zodat de jongeren een ontspanningsplek hebben dicht bij huis. De integratie van het jeugdhuis en de buurt zijn daarom belangrijk.

Aandacht voor de buurt

Het nieuwe jeugdhuis is gebouwd met duurzaamheid als belangrijk aandachtspunt. Het gebouw is energiezuinig en er werd ingezet op hoogwaardige materialen voor de gesloten muren om het gebouw te isoleren en het geluid binnen te houden. De twee volledige gesloten wanden zijn opgebouwd uit een zware bouwsteen en flexibel isolatiemateriaal die zorgen voor een massa-veer-massasysteem om het geluid maximaal te dempen.

Voor de buitenruimte kozen de ontwerpers, fijn atelier bvba en Studio Kloek bv, voor een halfgesloten karakter. Zo kunnen de jongeren buiten genieten, zonder de buurtbewoners te storen. Daarnaast is er een overdekte fietsenstalling aanwezig om gebruikers te stimuleren om met de fiets te komen.

Ook de bushalte van De Lijn naast het jeugdhuis werd vernieuwd. Die halte is verhoogd, zodat ze toegankelijk is voor personen met een handicap.