Jef Scherensstraat (Werchter)

Kort

Jef Scherens (1909-1986) was een succesvolle wielrenner met meerdere wereldtitels op de baan.

Duiding

Jef Scherens werd geboren op de Hanewijkse Hoek in Werchter op 17 februari 1909. Jef was de jongste van vijf en moest al snel zelf aan de slag. Zo kwam hij eerst in een papierfabriek te Haren en daarna in een zeemvellenfabriek te Zaventem terecht. De afstand van thuis naar het werk legde hij af met de fiets. Dat inspireerde hem om het als wielrenner te proberen.

Jef was een tenger kereltje en daarom noemde zijn moeder hem Poeterke, een naam die men in het Hageland aan geitjes of lammetjes gaf die snel en lenig waren. Zijn vrienden verbasterden deze bijnaam later tot Poeter en nog later werd het in het Brusselse Poeske. Deze bijnaam zou later tijdens zijn wielercarrière toepasselijk blijken, vanwege zijn snelle eindsprints waarmee hij vaak op het cruciale moment met een katachtige sprong uitviel.

ln zijn 22-jarige loopbaan, die onderbroken werd door de oorlogsjaren, behaalde Scherens vele nationale en internationale titels. We beperken ons hier tot de opmerkelijke prestaties en een paar leuke anekdotes. Voor wie meer wil weten kan zich best het boek ‘Jef Scherens, De caruso uit de sprinterswereld’ van Achiel van den Broeck aanschaffen.

De eerste vier jaar van zijn profloopbaan, waaronder zijn legerdienst, won poeske maar liefst 159 wedstrijden. In 1933 klopte hij, op de Parijse winterbaan, het twintig jaar oude pisterecord van Hourlier. Spijts een zadeldefect, in volle inspanning, legde hij de 250 m af tegen een gemiddelde snelheid van 62,5 km per uur.

In 1931 verscheen hij echter terug ten tonele en werd Belgisch kampioen bij de profs. Van 1931 tot 1947 zou hij 15 maal snelheidskampioen op de wielerbaan bij de profs worden.

Scherens had al in 1931 wereldkampioen kunnen worden in Kopenhagen. Maar in de halve finale duwde een commissaris hem op kop, zodat zijn tegenstrever in het voordeel was en Jef derde eindigde. Dan maar wachten tot 1932 in Rome. Na een surplace van 20 minuten tegen de geraffineerde Fransman Michard, spurtte Poeske zich voor de eerste maal wereldkampioen.

Zeven maal wist hij de regenboogtrui (wereldkampioen) te veroveren. Hij verwierf door zijn correct en fair optreden een populariteit die elke verbeelding tart. Eén van zijn trouwste supporters was Koning Albert l, en meer dan eens werd Jef Scherens op het Koninklijk Paleis ontvangen. De vorst kwam herhaaldelijk kijken naar de wedstrijden die Poeske reed.

Op 17 februari 1934, zijn verjaardag, had Jef de Grote Prijs van de koning gewonnen in het sportpaleis van Brussel. Zoals het jaar voordien zou de koning de bloemen overhandigen. De Koninklijke tribune bleef echter leeg. De vorst was diezelfde dag verongelukt in Marche-Les-Dames.

De journalist Achiel Van den Broeck, waarvan hierboven sprake, vond dat de naam ‘Poeske’ niet meer overeenstemde met de pure werkelijkheid en herdoopte hem in ‘De Bengaalse Tijger’. Niet alleen wegens zijn legendarische jump in de laatste 50 meter, maar meer om zijn verfijnde tactiek en leepheid waarmee hij zijn tegenstanders de daver op het lijf joeg.

ln Europa is geen enkele winterbaan of zomervelodroom, die naam waardig, waar Jef Scherens geen overwinningen vierde. Maar de Grote Prijs van Kopenhagen was iets speciaals. Het bedrag van de eerste prijs kwam overeen met de waarde van een nieuwe Chevrolet... Scherens won daar meermaals. Een journalist beschreef zijn geheim: "Kort geblokt en niet ver boven de maat om soldaat te worden. Evenmin 70 kg zwaar. Kloek gestuikt. lJzeren corpus en gestaalde spieren. Taai als een wisse. Lenig als een echte kat. ln koers droog knalpoeder. Sluw tactieker, optimist, waaghals, natuurkind.”

Jef Scherens overleed op 9 augustus 1986 en ligt begraven op de begraafplaats te Werchter.

Informatie: Danny Desair.