Grenspaalpad (Heikant)

Kort

Verwijst naar een klein stenen grenspaaltje uit 1573, dat zich vandaag in een beukenhaag bevindt. Het paaltje gaf de grens tussen de baronieën Rotselaar en Wezemaal. Een klein, maar uiterst zeldzaam en uniek monument.

Duiding

Rotselaar en Wezemaal waren in de middeleeuwen twee belangrijke heerlijkheden of baronieën. Een heerlijkheid was een gebied waarover een edelman, een heer, in eigen naam verregaande rechtsmacht uitoefende. In dit geval ging het om de heren van Rotselaar en de heren van Wezemaal.

De afbakening tussen de beide heerlijkheden was verre van duidelijk. Verschillende plaatsen en huizen onder Wezemaal vielen onder de rechtsmacht van de heer van Rotselaar, en omgekeerd. Die wederzijdse enclaves gaven herhaaldelijk aanleiding tot heftige ruzies, ook tussen dorpelingen, vaak met geweld en soms zelfs met doodslag tot gevolg. In 1573 besloten de toenmalige heren, de hertog van Aarschot (heer van Rotselaar) en Gaspar Schetz, baron van Wezemaal, aan die toestand een einde te maken. De enclaves werden mits de nodige wederzijdse vergoedingen ongedaan gemaakt en in Beversluis werd een doorlopende grens getrokken. Die nieuwe grens werd gemarkeerd met vijf witte stenen, met aan de Rotselaarse kant een letter R en aan de Wezemaalse kant een letter W. Die grens bleef de grens tussen beide dorpen tot aan de gemeentefusie van 1976-1977: toen zorgde de speling van de geschiedenis voor een fusie tussen beide dorpen. In 1994 werd in een beukenhaag, die nog steeds een stukje van de grens uit 1573 volgt, één van deze grenspalen ontdekt!

Informatie: dr. Bart Minnen, historicus verbonden aan de KU Leuven.