Gemeente Rotselaar en gezondheidsraad zetten zonnebescherming in de kijker bij start zwemseizoen

Zonnecrèmedispenser aan zwemzone 'de Plas'.

Deze week krijgen we eindelijk zomerse temperaturen en vanaf 1 juli start het zwemseizoen aan zwemzone ‘de Plas’. Om de zwemmers en zonnekloppers bewust te maken van een goede zonnebescherming, stellen de gemeente Rotselaar en de gezondheidsraad gratis zonnecrème ter beschikking. Ze steunen daarmee de UV-campagne van de Stichting tegen Kanker.

Huidkanker is helaas een van de snelst toenemende vormen van kanker. De belangrijkste oorzaak hiervoor is blootstelling aan de zon. Eén Belg op zes wordt geconfronteerd met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. “De belangrijkste oorzaak is blootstelling aan UV-straling. Iedereen mag zeker eindelijk genieten van het mooie weer, maar als gezondheidsraad vinden we het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen UV-stralen”, zegt Jan Martens, ondervoorzitter van de gezondheidsraad.

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen die je zelf kunt ondernemen, is jezelf goed beschermen tegen de zon. Dat doe je door op het warmste moment van de dag de schaduw op te zoeken, beschermende kledij te dragen en je voldoende in te smeren.

Gratis zonnecrème

In samenwerking met de Rotselaarse gezondheidsraad werd daarom een handige zonnecrèmedispenser geplaatst aan de ingang van zwemzone ‘de Plas’. Het opvallende en kleurrijke toestel geeft je een dosis zonnecrème door je hand onder de sensor te houden en geeft bovendien de UV-index aan, zodat je weet wanneer smeren noodzakelijk is. Met deze actie willen de gemeente Rotselaar en de gezondheidsraad de UV-campagne van de Stichting tegen Kanker steunen.

Zwemzone ‘de Plas’ maakt deel uit van het natuurdomein ‘Ter Heide’. De zwemzone beschikt over een groene ligweide, een vernieuwd zandstrand en een zwempaviljoen met douches en sanitair voor de bezoekers. Bij mooi weer is zwemzone ‘de Plas’ zeer succesvol en gekend in de brede regio voor het zwemmen in open lucht in een prachtige groene omgeving. In juli en augustus is zwemzone 'de Plas' dagelijks open van 10 tot 20 uur.