Frans Drijversplein (Rotselaar)

Kort

Frans Drijvers (1858 - 1914) was een Vlaams sociaal pedagoog en priester, geboren te Rotselaar.

Duiding

Joannes-Franciscus Drijvers werd geboren op 4 april 1858 te Rotselaar als tweede zoon van de orgelbouwer Leonardus Drijvers (afkomstig uit Vlijmen provincie Noord-Brabant, NL) en Rosalia Van Tongelen, dochter van de koster van Rotselaar. Zijn voornaam werd door zijn ouders vereenvoudigd tot Frans. Het gezin woonde in de Dorpstraat nr. 60 (huidige Kapelstraat). Dit huis heette Villa Aurora en behoorde tot de betere huizen van Rotselaar.

Begin oktober 1872 begon Frans Drijvers als intern les te volgen aan het Klein Seminarie van Hoogstraten. Drijvers was een goede student, dat blijkt uit de resultaten die hij in die vijf jaren wanneer hij op het Klein Seminarie verbleef, behaalde. Telkens kreeg hij de prijs in uitmuntendheid.

Frans Drijvers komt in 1877 in het Klein Seminarie van Mechelen terecht waar de laatste jaren de seminaristen bezield waren met een Vlaamsgezinde geest. Als seminarist kwam hij eerst in de filosofieafdeling terecht. Deze studie zou twee jaar in beslag nemen, daarna naar het Groot Seminarie van Mechelen voor de vierjarige theologieopleiding.

In de winter van 1880-1881 stichtte Drijvers met de hulp van Gustaaf Janssens, Julius Bouten, Alfons Verdoodt en Jan de Ruysscher het tijdschrift De Student. Het tijdschriftje voor het ‘Vlaamsche Studentenvolk’ telde vijftien bladzijde. Bovenaan op de rozenkaft prijkte de leuze AVV-VVK ‘Alles voor Vlaanderen! Vlaanderen voor Christus!’. Deze kenspreuk was volgens E.H. Jakob Muyldermans een vondst van Frans Drijvers.

Op 23 september 1882 werd Drijvers te Mechelen tot priester gewijd door aartsbisschop Victor Dechamps. Na zijn priesterwijding in 1882 volgde Drijvers gedurende een jaar theologie aan de Katholieke Universiteit Leuven.

In 1883 werd hij benoemd tot onderpastoor in Sint-Kwintens-Lennik waar hij nauwelijks de tijd kreeg om als onderpastoor te wennen. Op 29 april 1885 werd hij al benoemd tot leraar retorica aan het Sint-Jozefscollege in Aarschot. Drijvers gaf de vakken Latijn, Grieks, Nederlands, catechese en waarschijnlijk Frans. Zijn dorpsgenoot E.H. Jan Bols was er de eerste directeur van het college. Drijvers werd een goede en geliefde leraar. Hij hield van les geven maar na vijf jaar werd het stilaan te veel voor zijn zwakke gestel. Aan het einde van het schooljaar 1889-1890 werd Drijvers overgeplaatst naar de Sint-Paulusparochie in Opwijk. Drijvers werd bekend als een bekwaam en veelbeluisterd predikant. Ook zijn taal verzorgde hij keurig. Hij deed dit met opzet om zijn parochianen de Vlaamse taalschat bij te brengen. In 1897 werd Drijvers onderpastoor in de Sint-Paulusparochie in het hart van het Schipperskwartier in Antwerpen.

Tijdens zijn verblijf in Opwijk en later in Antwerpen legde Drijvers een ongekende schrijvers- activiteit aan de dag. Uit zijn pen vloeide een stroom van boeken, brochures en artikels. Ze handelden vooral over sociologische, syndicale vraagstukken en geloofskwesties.

Vanaf 1910 werd hij geestelijk bestuurder van de Dochters van Maria in Willebroek. Daar overleed hij in de nacht van 29 op 30 december 1914. Hij werd begraven op 5 januari 1915. Zijn lichaam werd aan de aarde toevertrouwd op het kerkhof naast de Sint-Niklaaskerk.

In 2008, naar aanleiding van de 150ste verjaardag van zijn geboorte, nam de Socio-Culturele vereniging Vlaanderen Morgen Rotselaar het initiatief een levensgroot standbeeld te laten maken. Het beeld, gemaakt door de Hasseltse kunstenaar Gerard Moonen, kreeg een ereplaats op het binnenplein van het administratief centrum van Rotselaar. Tevens werd opdracht gegeven aan de Limburgse componist Wouter Lenaerts uit Peer om een muziekstuk te schrijven voor harp en hobo. Het muziekstuk kreeg als titel ‘Metamorphoseon’. Zijn zus Anneleen Lenaerts, ondertussen heel bekend als de harpiste van de Wiener Symphoniker, en Karel Schoofs hadden de eer voor het eerst het muziekstuk uit te voeren.

In december 2014 verleende de gemeente Rotselaar als grote blijk van erkentelijkheid het plein aan het gemeentehuis de naam ‘Frans Drijversplein’.

Beeld van Frans Drijvers op het Frans Drijversplein, naast het administratief centrum

Portret van Frans Drijvers

Lerarenkorps met Frans Drijvers als tweede van rechts op de eerste rij

Bron en foto's: Jan Vander Elst