Delphine Dockxpad (Wezemaal)

Kort

Delphine Dockx (1898 - 1983) was onderwijzeres, voorzitster van de Boerinnenbond / KVLV en woonde haar hele leven op de Aarschotsesteenweg in Wezemaal.

Duiding

Delphine Dockx was onderwijzeres in de gemeentelijke jongensschool te Wezemaal van 1923 tot 1959. In die periode was een vrouwelijke leerkracht uitzonderlijk. In het katholiek onderwijs waren gehuwde vrouwen zelfs niet toegelaten (ook in sommige bedrijven niet). Tijdens de moeilijke jaren van de tweede wereldoorlog poogde de gemeenteschool open te blijven. Soms werden lokalen opgeeist door het leger en werd slechts halftijds lesgegeven of moest de school toch gesloten worden omwille van gebrek aan kolen. De leerlingen kregen in de magere oorlogsjaren soldatenkoeken en bolletjes levertraan.

In september 1959 ging juffrouw Dockx op pensioen "na een lange, gezonde en ononderbroken loopbaan” en kreeg ze meer tijd voor haar ander engagement: voorzitster van de Boerinnenbond te Wezemaal. Deze vrouwenvereniging was in 1911 opgericht te Leuven, gegroeid vanuit de basis van Westvlaamse boerinnen. In Wezemaal startte de Boerinnenbond in 1921 mee op initiatief van Elisabeth de Wouters d’Oplinter. Van bij het begin waren alle vrouwen welkom in de vereniging, Delphine werd voorzitster in 1932. Zij werd gewaardeerd om haar sterke leiding, haar juiste beoordeling, haar initiatieven o.a. voor het witgele kruis en haar inzet om van de vereniging een bloeiende gemeenschap te maken.

Toen ze in 1972 de fakkel doorgaf kreeg de vereniging ook een nieuwe naam KVLV (katholiek vormingswerk van landelijke vrouwen). Deze naam beantwoordde meer beantwoordde aan de realiteit van het grootste deel van de leden. Voor de boerinnen bleef binnen de vereniging een een eigen werking: agravrouwen. Bij de viering van 100 jaar KVLV te Wezemaal werd dit pad genoemd naar een van de voorzitster: Delphine Dockx, als uiting van waardering voor de bijdrage die deze vereniging leverde niet alleen voor de leden maar in verbondenheid met heel de gemeenschap.

In 2020 veranderde de naam en ging de vereniging verder onder de naam Ferm: een netwerk van vrouwen met een brede interesse voor ontspanning ,vorming, gezelligheid, sport en maatschappelijk engagement. Ferm omvat ook een ruim, gevarieerd aanbod van diensten: thuishulp, kinderopvang, huishoudhulp, thuiszorg ... Diensten die groeiden vanuit de maatschappelijke zorg en betrokkenheid van de leden.

Bron: Hilde Van Laer.