Bert Leysenlaan (Wezemaal)

Kort

Bert Leysen (1920-1959), eerste directeur van de Vlaamse televisie.

Duiding

Bert Leysen werd geboren te Balen-Neet op 8 juni 1920. Hij volgde humaniora aan het college van Mol waar de lessen van Ast Fonteyne voor hem richtgevend waren. Ast Fonteyne, de man die zijn volk leerde spreken, overtuigde een aantal katholieke scholen van de noodzaak om in de scholen spreekonderricht in te richten.

Tijdens de tweede Wereldoorlog studeerde Bert Leysen Germaanse Filologie aan de KU Leuven en werd preses van Germania (1942-1943). Na zijn studies werd hij verslaggever bij het toenmalige Nationaal Instituut voor Radio Omroep (NIR) en vervolgens hoofd van Omroep Limburg in Hasselt in 1948. Na een korte stage bij de BBC, werd hij in 1952 aangeduid om het nog geheel onbekende medium “televisie” op poten te zetten. Op 31 oktober 1953 ging de omroep de ether in vanuit een omgebouwde radiostudio aan het Flageyplein in de gemeente Elsene.

Met beperkte middelen lukte het hem om samen met zijn medewerkers een compleet programmaschema te maken: een eigen journaal, duiding, ontspanning en populaire familieseries zoals ‘Schipper naast Mathilde’. Hij was ook een van de medeoprichters op 8 juni 1954 van Eurovisie in het Zwitserse Genève met als doel het uitwisselen van nieuws en amusementsprogramma’s. Uitzendingen van Eurovisie zijn te herkennen aan het Eurovisie-logo en de prelude van het Te Deum van de Franse componist Marc-Antoine Charpentier

Doch aan het talentvolle leven van onze eerste directeur van de Vlaamse Televisie kwam abrupt een einde door een verkeersongeval op de Aarschotsesteenweg te Wezemaal op 17 september 1959 toen hij op weg was naar zijn zieke vader in de Antwerpse Kempen. Zijn dramatische dood (hij liet een vrouw en negen kinderen na) vond in Vlaanderen grote weerklank. Dit voorval had ook grote impact op het Vlaams kristelijk, kroostrijk gezin. In het programma ten huize van…werden herinneringen opgehaald door vrienden en collega’s zoals Paula Semer, Dr. Schepkens, jeugdvriend, Ast Fonteyne, Paul Vandenbussche , professor Rombouts enz…

Enkele jaren na zijn overlijden werd een herdenkingsmonument geplaatst op de plaats van het ongeval op de Aarschotsesteenweg. En naar aanleiding van het 40 jaar overlijden van Bert Leysen werd aan het gerestaureerde monument in 1999 een terechte huldiging en bloemenhulde gebracht in aanwezigheid van talrijke familieleden, de burgemeester en TV manager Wim Van Severen.

In 2006 werd de aangrenzende straat omgedoopt tot de Bert Leysenlaan. Zo kreeg de eerste directeur van onze Vlaamse Omroep een herinnering om hem nooit te vergeten!

Informatie en foto's: Jan Vander Elst