Nieuw Winterplan houdt wegen en fietspaden berijdbaar

Deze week trad het Winterplan van de gemeente Rotselaar in werking. Dankzij dit plan worden naast de wegen ook fietspaden preventief gestrooid bij (kans op) gladheid en bij sneeuwval.

De gemeente Rotselaar stelt tijdens de herfst- en winterperiode alles in het werk om de wegen en de fietspaden bereikbaar te houden. Daarom werd een nieuw strooiplan opgesteld, dat uit verschillende rondes bestaat, afhankelijk van de weersverwachting of -situatie.

Preventief optreden

De preventieve rondes worden gereden bij kans op gladheid en bij sneeuwval. Ook fietspaden, fietsstraten en de fietssnelweg worden in deze fase al preventief aangepakt.

We moedigen onze inwoners aan om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer en recreatieve verplaatsingen. De fietsers moeten steeds kunnen rekenen op veilige fietspaden. De gemeente Rotselaar maakt er dan ook een prioriteit van om de fietsroutes ijs-, sneeuw- en bladvrij te houden in de herfst en de winter. In het Winterplan worden de fietsroutes in Rotselaar met dezelfde prioriteit aangepakt als de hoofdstraten. Daarmee is de aanpak van Rotselaar uniek.

Bij effectieve gladheid of sneeuwval wordt gestrooid op basis van prioriteit. De belangrijkste wegen, gevaarlijke bochten en bruggen worden het eerst aangepakt. Ook de fietspaden, fietsstraten en fietssnelweg worden in de eerste prioritaire ronde steeds meegenomen. Op die manier zet Rotselaar het gemeentelijke Fietsplan kracht bij en steken we een hart onder de riem voor wie zich duurzaam verplaatst.

Ook belangrijke plaatsen zoals de toegang van openbare gebouwen, trage wegen in de buurt van scholen, het station van Wezemaal en de bushaltes worden in de eerste fase van het Winterplan opgenomen.

Pekel voor fietspaden

Er wordt altijd naar een evenwicht gezocht tussen het veilig houden van de wegen en de belasting van het strooizout op het milieu.

Fietspaden worden daarom met pekel behandeld. Pekel is zout dat in water is opgelost en het is beter voor het milieu en de grachten. Dit is een efficiënte manier om gladheid te bestrijden, omdat het op fietspaden sneller werkt dan traditioneel strooizout. Strooizout werkt beter op wegen omdat auto's het zout stuk rijden en verspreiden.

Materieel

Het wagenpark van de gemeente beschikt sinds kort over nieuw modern en gespecialiseerd materieel om de fietspaden blad-, ijs- en sneeuwvrij te houden. De gemeente kocht hiervoor specifiek materiaal aan, zoals onder meer twee kleinere tractoren met borstel vooraan en spuitsysteem achteraan, om alle fietsroutes gemakkelijk te kunnen bereiken.

Daarnaast doet de gemeente ook beroep op externe firma’s om het nieuwe winterplan snel en efficiënt uit te voeren. Op die manier blijft de reguliere dienstverlening van de Technische Uitvoering steeds gegarandeerd.