Maai Mei Niet

Maai Mei Niet

Rotselaar doet opnieuw mee met ‘Maai Mei Niet’. Op meer dan dertig locaties maait de gemeente minstens een maand niet of anders. Dit jaar krijgen we de hulp van superheld en inwoner 'Grassie'. Doe jij ook mee?

Grasmaaien zorgt voor minder bloemen en op die manier voor minder nectarsuiker in je gazon: cruciaal voedsel voor bijen, hommels en vlinders. Bijen vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen, fruitteelten en wilde planten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Door het gras niet of creatief te maaien, zorgen we samen voor meer bloemen en meer insecten die de ecosystemen versterken.

Vlaanderen telt zo’n 2,5 miljoen tuinen, die samen 10 tot 12 procent van het grondgebied innemen. Gemiddeld bestaat de helft van zo’n tuin uit gazon. Als we er allemaal voor zorgen dat er meer bloemen in ons gazon bloeien, kan dat dus een grote impact hebben. Elke extra vierkante meter bloeiende bloemen, levert immers extra stuifmeel voor insecten op.

Superheld Grassie

Dit jaar kan het nog beter. Zoals je misschien in De Droomfabriek op VRT 1 hebt gezien, krijgt de actie daarvoor hulp van een superheld: Grassie. Grassie heet eigenlijk Jules en de jongen is inwoner van onze gemeente. Hij is het nieuwe gezicht van Maai Mei Niet, een extra reden om mee te doen!

Wil jij Grassie helpen? Schrijf je dan in, maai in mei (een deel van) je gras niet en deel je inspanningen online met de hashtag #maaimeiniet. Tel tijdens het bloementelweekend (24 tot en met 26 mei) de bloemen op een vierkante meter ongemaaid gras en registreer je telling.

Het goede voorbeeld

De groendienst van Rotselaar wil de biodiversiteit beschermen door niet, later of gefaseerd te maaien. Gefaseerd maaien houdt in dat zones met bloemen gevrijwaard worden en dat delen van de zone op een ander moment worden gemaaid.

De actie heeft bijzondere aandacht voor bermen, zones waar bijen- of insectenhotels staan en plaatsen waar geen activiteiten plaatsvinden. Op meer dan dertig plaatsen maait de groendienst niet in het kader van ‘Maai Mei Niet’. Die zones herken je aan de speciale bordjes.

Rotselaar is bovendien een bijvriendelijke gemeente en doet er alles aan om de nuttige beestjes een handje te helpen. De voorbije jaren plaatste de gemeente een tiental nieuwe bijenhotels voor solitaire bijen en kwam er extra bijvriendelijk openbaar groen.

Ecologisch bermbeheer

Een ecologisch bermbeheerplan, waarbij minder en later gemaaid wordt, zorgt voor een beter behoud van fauna en flora. Als er toch gemaaid wordt, gebeurt dat in functie van de veiligheid en het comfort van fietsers. Vroeger werd heel de deelgemeente Werchter al gemaaid omwille van de festivals, nu alleen een beperkte strook van 0,5 meter berm in functie van de signalisatie.

Gratis bloemenzaad

Aan het onthaal in het gemeentehuis, in GC 'de Mena' (bib en Vrije Tijd) in Rotselaar en ook in het Lokaal Dienstencentrum van Werchter kunnen inwoners gratis een zakje bloemenzaad afhalen. Daarmee kun je een zone tot 40 m² bezaaien met stuifmeelrijke bloemen, die bijen aan voedsel helpen.