A  A 
Share
BEZOEKERSCENTRUM VAN DE HAGELANDSE WIJN

Wie de Hagelandse wijn en het Hageland wil leren kennen raden wij een bezoek aan Wezemaal en het wijnbezoekerscentrum van harte aan. Je ontdekt er waarom het mogelijk  is dat in deze verrassend mooie streek, met succes aan wijnteelt kan worden gedaan. De Hagelandse wijn werd al meerdere keren uitgeroepen tot de beste Belgische wijn. Om de Hagelandse wijnboeren te ondersteunen en de wijn van het Hageland wat meer op de kaart te krijgen, werd het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn ingericht. Het Bezoekerscentrum kreeg haar plaats in het dorpje Wezemaal dat in de 19de eeuw al gekend was als wijndorp.

   

 

Tentoonstellingsruimte 
Het bezoekerscentrum is ingericht in een prachtig gerestaureerd, negentiende-eeuws, neo-gotisch gebouw, pal gelegen in de dorpskom van Wezemaal. In 2013 werd het interieur volledig vernieuwd. De gemeente, de provincie Vlaams-Brabant en architectenbureau Studio Farris sloegen de handen in mekaar en ontwikkelden een heel nieuw concept. Ontdek in de tentoonstellingsruimte hoe het heuvelachtige landschap van het Hageland is ontstaan, welke druiven hier groeien, wanneer en hoe de wijnbouwers in deze streek aan wijnbouw doen en waar je de wijnbouwers kan vinden. Zet je ontdekkingstocht virtueel verder op de tablets. Hierop vind je allerlei recepten, wandelingen, fietstochten en nog veel meer! Ook voor de jongsten onder ons ligt er altijd wel iets klaar om te tekenen of te knutselen.
Filmvoorstelling

Neem zeker ook eens een kijkje op de bovenste verdieping. Hier kan je kiezen om de diavoorstelling of de film te bekijken. Sfeervolle beelden nemen je mee naar de wijnboeren en hun wijngaarden, de Wingevallei en het Hageland.

Zin om het Hageland al wandelend te ontdekken?

De wandeling bij uitstek om de wijnstreek te leren kennen is de Wijngaardbergwandeling.In de tentoonstellingsruimte vind je een maquette van de Wijngaardberg met hierop de Wijngaardbergwandeling aangeduid. Deze zeer gevarieerde en afwisselende wandeling van 8km met start aan het bezoekerscentrum biedt enkele verrassende panorama's. Je wandelt ook door wijngaarden, indrukwekkende fruitboomgaarden en een bos-en  natuurgebied. Uit reacties van enthousiaste wandelaars mogen we zonder chauvinisme deze wandeling gerust een vijfsterrenwandeling noemen.

Heb je de smaak van het wandelen hierna te pakken? Dan raden we je de knooppuntenkaart 'Wandelnetwerk Hagelanse heuvels' aan, die te koop is in het bezoekerscentrum.


Wijn kopen

Een bezoek aan de Hagelandse wijnstreek zonder een fles Hagelandse wijn mee naar huis te nemen zou zonde zijn. In het bezoekerscentrum heb je alvast de keuze uit verschillende Hagelandse wijnen die er te koop aangeboden worden vanaf € 7,00 per fles.

Wil je de Hagelandse wijnboeren op hun wijndomein bezoeken? Op de tablets vind je alle informatie over de Hagelandse wijnbouwers.


Wijn proeven

In het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn kan wijn proeven natuurlijk ook niet ontbreken. Elke maand wordt er een Hagelandse wijn van de maand voorgesteld.

Proef je graag wat meer soorten? Dan kan je terecht in het gezellig wijnkeldertje, waar aan groepen vanaf 15 personen, mits afspraak, een wijnproeverij met verschillende soorten wijnen wordt aangeboden. (zie: wijn proeven)Het "Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn" is ook een aanrader voor scholen en groepen op uitstap in de streek. Reken op een klein uurtje voor een tussenstop in Wezemaal. Groepen krijgen steeds een educatieve en interessante uitleg van de gids ter plaatse en is voorlopig nog gratis.

Contactgegevens Dienst Toerisme:
016 61 64 15 / 016 61 64 40 /

Openingsuren

Voor groepen en mits afspraak kan het het bezoekerscentrum ook bezocht worden buiten de openingsuren! 

  Te bereiken:

  • Met de trein: Lijn Leuven - Hasselt, stopplaats Wezemaal: (info dienstregeling) 02-528 28 28) - Langestraat volgen (10 min) tot in Wezemaal-dorp
  • Met de bus : buslijn 335  Leuven-Aarschot - halte Wezemaal ( info De Lijn Vlaams-Brabant 070 220 200 )
  • Met de auto: E 314 afrit 21 richting Rotselaar. Aan rond punt rechts richting Wezemaal (Aarschot). In Wezemaal dorp aan 2de verkeerslichten rechtsaf. Parkeer op het marktplein aan de linkerkant.

BROCHURE

Administratief centrum
Provinciebaan 20
3110 Rotselaar

Tel.: 016 61 63 11
Gratis: 0800 94 154
Fax: 016 61 63 93
E-mail: info at rotselaar.be